Module 1 Visueel Werken

Les 1. Wat is visueel werken?

Beste ,

Wat wil je bereiken als je communiceert? Als je informatie overbrengt? Als je in een vergadering je hand opsteekt om iets te zeggen? Je wilt dat een ander je begrijpt. Je wilt dat de ander een duidelijk beeld voor ogen heeft van wat je bedoelt. Dat jullie bij voorkeur hetzelfde beeld voor ogen hebben, zodat de ander kan zeggen: Ik snap wat je bedoelt. Om die mentale plaatjes bij de ander te stimuleren kun je visuele taal toepassen.

Video

Visueel werken

Visueel werken houdt in dat we visuele elementen, of beeldtaal gaan integreren in ons werk om:

  • informatie te presenteren op een manier die tot de verbeelding spreekt
  • te zorgen dat een ander letterlijk ZIET wat je bedoelt
  • een individueel of groepsproces te begeleiden
  • uitkomsten op een aantrekkelijke manier vast te leggen

Voorstellingsvermogen

Als je visueel werkt doe je een beroep op het voorstellingsvermogen. Het voorstellingsvermogen, of de verbeeldingskracht is van onschatbare waarde wanneer je doelen wilt bereiken. Zowel persoonlijke doelen, als teamdoelen.

Wanneer je je iets kunt voorstellen, ga je erin geloven. Als je ergens in gelooft, kun je het waarmaken. Wanneer je iets voor je ziet, is het gemakkelijker om het je voor te stellen. Daarmee versnel je dit proces.

Om je te laten zien hoe groot de kracht is van het voorstellingsvermogen, wil ik het volgende verhaal met je delen:  Dr. Denis Waitley voerde in  de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw visualisatieoefeningen in de olympische training in. Waitley verzocht olympische atleten de wedstrijd in gedachten te rennen en sloot hen daarbij aan op geavanceerde apparatuur.  Ongelooflijk genoeg werden bij de ingebeelde wedstrijd de spieren in dezelfde volgorde geprikkeld als wanneer de atleten hun afstand op de baan renden. Hoe dat mogelijk is? Ons brein kan niet uitmaken of je de activiteit echt doet of slechts in gedachten uitoefent.

Conclusie: als je je hersens kunt prikkelen zodat ze zich een situatie in de toekomst kunnen voorstellen, alsof het al realiteit is, kun je je gedachten, gevoelens en lichaam in een staat te brengen waarin ze jou helpen je doelen te realiseren.

In ons werk gaat het vaak niet om concrete situaties, zoals een sportprestatie leveren. Vaak gaat het om abstracte zaken. Het is dan lastiger een team in beweging te krijgen om de doelen te realiseren. Visueel werken kan dan bijdragen. Wanneer je iets voor je ziet, is het gemakkelijker om het je voor te stellen. En als je je iets kunt voorstellen, ga je erin geloven. Ga je erin geloven, ga je er naar handelen. Door beeldend te werken versnel je het proces van verandering en vooruitgang.

Werkboek

Iedere les ontvang je een handout. Je kunt de handout telkens downloaden door op de afbeelding te klikken.

Facebookgroep

Je tekenexperimenten kun je delen in de besloten Facebookgroep. Daar kunnen we elkaar inspireren en verder helpen.

Klik op de button en word lid van de Facebookgroep!
Zie ik je daar?

Terug naar de startpagina

Naar de volgende les